В селі на Чернігівщині в старій бібліотеці створили молодіжний простір

В селі Южне, що за 170 км від Чернігова, у приміщенні старої бібліотеки створили «Vseli Hub». Приміщення обладнали всією необхідною технікою для проведення зустрічей, на це пішло близько 200 тисяч гривень. Гроші на це знайшли місцеві підлітки.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

«В приміщенні почали прибирати, все виносити, переносити, повністю звільнили приміщення, і на наступний день почали шкурити стіни й готувати його до ремонту», — розповів учень ліцею Єгор Кандиба.

Також Єгор каже, в селі дітям не вистачало простору, де можна зібратися поза школою і проводити час разом. А тому вони розробили свій власний проєкт і подали його на грант «Активна позиція мого регіону очима дітей», який реалізує в Харківській і Чернігівській областях USAID.

«Було 11 команд з різних населених пунктів Чернігівської області, відповідно, всі вони пройшли протягом двох місяців навчання з медіаграмотності, громадянської освіти, проєктного менеджменту, потім була підготовка роботи з менторами до презентації своїх проєктів, вже на презентації діти виявляли своє бачення і свої потреби, які мають бути простори в їх населених пунктах», — зазначила голова ГО «Українська античність» Наталія Піщуліна.

З одинадцяти команд три отримали фінансування по 100 тисяч гривень на проєкт. Серед них школярі з села Южне. Допомагала підліткам розробляти проєкт вчителька Аліна Васюра.

Ще 100 тисяч гривень дали місцеві підприємці та відділ освіти. За грантові гроші закупили плазмовий телевізор, ноутбук для роботи, всі необхідні матеріали та меблі, а за гроші, які відшукали у громаді, зробили ремонт.

У планах в хабі створити ще книжковий клуб, проводити вечірні кінопокази й онлайн-зустрічі з експертами, які цікаві дітям і дорослим в селі.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.