Експерти розповіли, хто і як може отримати житлові субсидії

Для оформлення житлової субсидії заява та декларація можуть бути надіслані поштою або в електронній формі через додаток «Дія», офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ними інформаційні системи органів виконавчої влади та ОМС, а також інформаційні системи Мінсоцполітики ( з накладенням КЕП).

Про це повідомив Олександр Андрєєв, проектний менеджер Офісу реформи адміністративних послуг (Проект EDGE), під час вебінару «Адміністративні послуги соціального характеру та роль старости у їх наданні».

З 1 липня 2021 року заява з необхідними документами приймаються посадовими особами виконавчого органу ОМС або ЦНАПу виключно з формуванням електронної справи.

«У разі коли документи заявником подано не в повному обсязі, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення розгляне питання призначення субсидії за умови надходження документів, які не були подані одночасно із заявою, протягом 30 днів з дня подання заяви», — йдеться в повідомленні.. 

До осіб, які мають право на субсидію відносяться:

  • громадяни України
  • іноземці
  • особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, що проживають у житлових приміщеннях

Основними документами на оформлення субсидії є:

  • заява
  • декларація
  • довідка про доходи
  • інші документи, які треба надати у разі необхідності.

Субсидіант може подати відповідний пакет документів за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (для орендарів, або  внутрішньо переміщених осіб).

«На сьогодні діє готівкова форма субсидій. Кошти перераховуються на рахунок громадянина, відкритий в уповноваженому банку, або виплачується на руки через організацію, що здійснює виплату та доставку пенсій до фактичного місця проживання», — повідомив експерт.

Законодавством передбачено строк розгляду справи  — 10 календарних днів з моменту подання документів.

Дізнатись про розмір субсидії або відмову у призначенні можна на пряму в органах соціальних послуг.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.