Блогери показали найбідніше село в Карпатах

Перкалаба — найбідніше село на всі Карпати чи взагалі в Україні. Розташоване на самісінькому кордоні з Румунією. Щоб добратися до села, де кінець цивілізації, треба подолати 50 км бездоріжжя, але люди якось виживають.

Зі слів місцевих жителів, що прожили тут понад 50 років, вони не можуть навіть приватизувати хоч якусь ділянку, оскільки вся земля вже у приватній власності.

Про це стало відомо з сюжету проєкту Гуцулендія.

Перкалаба — чи не найвіддаленіше село від магазинів в українських Карпатах, де зараз проживає близько 40 людей. Колись давно в 1950 роках, під час радянської окупації в селі на відшибі організували робочий табір для туніядців. І всіх тих, хто не хотів працювати та жити, як інші, відправляли сюди, як на заслання. 

Та збудували для них хати-бараки, які стоять до сих пір. Виключно тих, хто був лінивим і не хотів працювати — був відправлений в одне з таких поселень. 

Зараз же в селі живуть вже нащадки всіх тих, хто відправлений в Перкалабу у 50-60 роках. Зараз в це село можна поїхати, тільки якщо звертатися в прикордонну службу заздалегідь та отримати дозвіл на проїзд. 

«Деякі сім‘ї тут живуть з дітьми, а до найближчої школи — 50 км бездоріжжя», — кажуть учасники експедиції.

Місцева жителька каже, краще б їхнє село віддали до Румунії, так би хоч якісь права мали б. А поки тільки сільський голова прийшов, позабирав у них нещасні 60 соток землі і вони живуть нікому не потрібні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.