На Хмельниччині село на межі зникнення

Село Гамарня, що на Хмельниччині, де не залишилось жодного жителя, існує в Новодунаєвецькій громаді Кам’янець-Подільського району. Гамарня стала занепадати у 80 роках минулого століття.

Десь три роки тому померла остання жінка, яка була прописана в Гамарні. Не проживала, але просто була прописана. 

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

По господарських книгах залишилось 13 домогосподарств, в яких ніхто не проживає. Залишилась територія, яка оброблялась місцевим колгоспом. А на даний час вони йдуть під розпаювання, але не розпайовані та не обробляються. Хоча, є вже напрацювання, що їх хочуть забрати в оренду.

По темі: Мертві села України: рейтинг регіонів за кількістю вимираючих сіл (СПИСКИ 2021 рік)

У  всіх зареєстрованих господарствах є спадкоємці, тому село не зникає з карти. Спадкоємці мають право оформити на свої будинки право власності та розпорядитися ними так, як вважають за потрібне.

«В середині ХХ століття в Гамарні був колгосп. Просо сіяли. Колгосп був такий, що всі ямки засівав. Жінки ходили на жнива туди разом», — розповідає жителька сусіднього Морозова, Ніна Коцемір, яка в 6 роках працювала там в ланці.

Теперішня староста Морозова Галина Кицюк з 1974 року також працювала в Гамарні, у відділенні зв’язку. Згадує, на той період в Гамарні був магазин, до школи діти ходили в Морозів. Село почало розпадатися у 80 роках, коли звідти стала виїжджати молодь — або в сусідні села, або в місто.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.