Жінки з села Панчеве облаштували 50 сільських будинків для переселенців

В селі Панчеве, що на Кіровоградщині,дві подруги організували волонтерський рух, облаштували для переселенців 50 порожніх хат і навіть зареєстрували благодійний фонд.

За час повномасштабного вторгнення в село приїхало близько 250 переселенців. Більшість перебули кілька днів і поїхали, але частина залишилася.

Про це пише видання Texty.

У квітні жінки офіційно зареєстрували «Панчевський благодійний фонд Прихисток». Кажуть, дуже хвилювались, чи варто це робити, але зважилися, бо хоч куди зверталися, всюди в них просили офіційного листа.

«Перші днів п’ять ми плакали, а потім зрозуміли, що треба щось робити», — каже Тетяна Босько.

У селі, де мешкає близько двох тисяч людей, немає гуртожитків, але є багато порожніх хат. Тому дівчата вирішили, що можуть дати дах над головою тим, хто був змушеним покинути свій дім. Заходили в будинки, де роками ніхто не жив, де обвалювалася штукатурка й бігали миші. Прибирали, білили, фарбували, клеїли шпалери й навіть вішали штори.

«Ставили собі за мету не лише прибрати в будинках, а й дати найнеобхідніше: посуд, ковдри з подушками, постільну білизну, матраци, деякі меблі», — кажуть волонтерки.

Крім допомоги переселенцям, допомагають і захисникам, адже з їхнього села зараз багато хто служить на передовій. Наприклад, люди зносять продукти, дівчата в шкільній їдальні печуть печиво та кілька разів на тиждень ящики смачненького відвозять у Новомиргород — центр громади, звідки все йде «на передок». Кажуть, що відгукуються й родини переселенців: за першим дзвінком біжать допомогти щось розвантажити, поскладати чи прибрати.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.