Свідоцтво про народження дитини можна отримати рекомендованим листом — експерти

Експерти шведсько-українського проекту PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» підготували відповіді на найбільш поширені запитання щодо надання послуг у сфері соціального захисту населення, зокрема, як оформити свідоцтво про народження дитини, отримати «Пакунок малюка» та фінансову допомогу на дитину.

Про це повідомили на сайті Децентралізація.

Чи зобов’язані батьки дитини відкривати спеціалізований рахунок в Приватбанку із спеціальним режимом використання для отримання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка»?

На період військового стану внесено зміни в частині надання даної послуги, відтак надано можливість перерахування коштів грошової компенсації на будь-який рахунок, відкритий в АТ КБ «Приватбанк».

Гроші замість «пакунку малюка» можна витрачати тільки в певних крамницях?

На даний час знято обмеження щодо купівлі товарів виключно в тих закладах торгівлі, які приєднались до програми з реалізації пілотного проекту. Також кошти компенсації можна зняти, перерахувати на іншу картку або оплатити онлайн необхідні витрати.

Чи є послуга «єМалятко» обов’язковою для замовлення?

Ні, послуга надається виключно за бажанням батьків дитини чи одного з них. 

Отримати свідоцтво про народження заявники можуть лише в установі, де замовляли послугу?

Ні, заявники також можуть замовити надсилання свідоцтва про народження рекомендованим листом. Вартість доставки сплачує заявник під час отримання листа (вартість кур'єрської служби Укрпошти).

Якщо чоловік їде на заробітки за кордон, чи буде дружина отримувати соціальну допомогу (860 гривень) на немовля?

Дружина має право продовжувати одержувати державну допомогу при народженні дитини, якщо чоловік буде працювати за кордоном. Законодавством для визначення права отримання виплати є вимога постійного проживання на території України лише одержувача допомоги, в цій ситуації матері з дитиною.

Особа стояла на обліку в Центрі зайнятості і пішла в декретну відпустку, скільки передбачається «дородових»?

Якщо на момент отримання довідки для виплати допомоги по вагітності та пологам заявниця перебуває на обліку в Центрі зайнятості – виплата допомоги збільшується до 100% мінімальної допомоги по безробіттю (у порівнянні особи, що не працюють, – 25%).

Повний розмір допомоги повідомить територіальний орган соціального захисту населення (розмір залежить від терміну, зазначеному у довідці від медичного закладу – 126 або 140 календарних днів).

В складі сім’ї двоє дітей віком до трьох років. Допомогу при народженні на обох дітей отримує мама. Чи правомірно перевести виплату допомоги на одну дитину на батька (за його заявою)? На одну дитину отримує мама, на іншу — тато?

Допомогу при народженні дитини може оформити будь-хто батьків – як тато, так і мама. Якщо ви вже оформили допомогу при народженні обох дітей на себе, законодавством не передбачено переоформлення допомоги на другого батька (крім певних обставин).

Особа знаходиться за кордоном і там стала на медичний облік щодо вагітності. Чи правда що, якщо особа не стане на облік по вагітності в Україні, то не буде отримувати «дитячі»?

Не перебуваючи на обліку в медичному закладі по вагітності, Ви втрачаєте лише право на одержання допомоги по вагітності та пологам.

Оформити допомогу при народженні дитини особа має право, звернувшись до управління соціального захисту, населення чи ЦНАПу до досягнення дитиною 12 місяців.

У разі одержання свідоцтва про народження в іншій країни – необхідно легалізувати його в установленому порядку.

Особа отримала статус ВПО (дитина народилася в одному регіоні), прибули в інший регіон, чи можливо оформити допомогу «Пакунок малюка»?

Так, допомога надається за місцем проживання /перебування особи. Пакет документів стандартний, інших додаткових документів не вимагається.

У який термін мають звернутися батьки для оформлення компенсації «Пакунок малюка»?

Батьки мають 12 місяців з дати народження дитини для оформлення зазначеної компенсації вартості «Пакунок малюка», у військовий час термін не змінено.

Чи можливо призначити допомогу при народженні дитини батьку, якщо дитина народжена за кордоном?

Так, оформити допомогу при народженні дитини батько дитини має повне право – звернувшись до управління соціального захисту населення чи ЦНАПу до досягнення дитиною 12 місяців.

Допомогу буде призначено та виплачено – 10 320,00 грн. (місяць народження дитини), 860,00 грн. щомісяця до досягнення дитиною 3- річного віку.

У разі одержання свідоцтва про народження в іншій країни – необхідно легалізувати його в установленому порядку.

Як оформити послугу, якщо вимагають довідку про склад сім'ї. Яким документом її замінити, і хто повинен надавати відповідний документ?

Відповідно до чинного законодавства, довідка про склад сім'ї скасована (згідно з наказом Мінсоцполітики від 17 липня 2019 № 1106). Видається довідка про зареєстрованих осіб, якщо у громаді є локальний реєстр. Якщо такого реєстру немає і немає доступу до реєстру територіальної громади ДМС, рекомендовано подати витяг з реєстру територіальної громади на кожного члена сім’ї (колишня довідка форми 13).

Який алгоритм підключення надання послуг «єМалятко» щодо реєстрації місця проживання?

Для того, щоб була можливість надавати послугу реєстрації місця проживання у комплексній послузі «єМалятко», необхідно адаптувати реєстр, у якому працює громада, через систему підключення API, така робота проводиться IT-працівником громади та ДМС. Очікуємо, коли така послуга буде поступна у громадах які працюють у РТГ ДМС (в розробці).

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.