Канада передала Україні 140 тонн насіння гречки

За підтримки ЄС та Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Спілка «Борошномели України» успішно завершила доставку насіння гречки з Канади в Україну. 

Уряд Канади закупив і передав Україні 140 тонн насіння гречки сорту Собо з провінції Манітоба.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Насіння подолало довгий шлях у 8 000 км, щоб потрапити до України — через Канаду до порту Монреаль, звідти до порту Бремерхафен у Німеччині, де насіння було переміщено на митний склад і перевантажено у вантажівки в Україну.

«Оскільки насіння передається у вигляді гуманітарного вантажу, ми залучили Благодійний фонд «Квіти», який має повноваження на отримання гуманітарних вантажів. Витрати щодо переміщення насіння покрили Канадсько-Українська Фундація, Muehlenchemie GmbH, Бюро гуманітарної допомоги USAID (BHA), ЄС та ФАО», — розповів Родіон Рибчинський, голова Спілки «Борошномели України».

Внески з боку ЄС були зроблені в межах проекту ФAO, що фінансується Європейським Союзом, після запиту Міністерства, оскільки два контейнери застрягли в порту Німеччини. Загалом на покриття термінової прогалини у бюджеті на транспортування насіння було перераховано 9 000 євро.

«Ми розуміли, що ціна зростає, і кожен день означає додаткові витрати в порту, де зберігаються контейнери. Щоб уникнути подальших витрат і забезпечити розповсюдження цього насіння, що має високий попит в Україні, Європейський Союз використав частину доступних коштів за угодою про внесок між ЄС і ФАО», — сказав Крістіан Бен Хелл, керівник сектору сільського господарства Представництва ЄС в Україні. 

Насіння буде доставлено фермерам Житомирської, Закарпатської, Київської, Львівської, Полтавської, Тернопільської та Чернігівської областей.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.