Військові тероборони мають право на підвищену пенсію — Закон

Українці, які вступили до складу територіальної оборони зможуть отримати статус ветерана війни та відповідні пільги, зокрема, з пенсійного забезпечення, а також знижки на оплату комунальних послуг.

Про це йдеться у новій редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, визнаних ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій» від 15 березня 2022 року № 2121-IX.

«Відповідно до положень закону, добровольці ТРО мають право на пільгове пенсійне забезпечення, у тому числі і достроковий вихід на пенсію. Чоловіки зможуть вийти на пенсію у 55 років зі стажем не менше 25 років, а жінки — у 50 років зі стажем не менше 20 років», — ідеться в Законі. 

Також тероборонців можуть визнати учасниками бойових дій, а ті, хто отримав поранення, контузії, каліцтва або тяжкі захворювання, пов’язані з виконанням бойових завдань, можуть отримати статус особи з інвалідністю в результаті війни.

Крім того, вони отримуватимуть підвищені пенсії:

  • для учасників бойових дій — 25% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб
  • для осіб з інвалідністю внаслідок війни — від 30% до 50% прожиткового мінімуму залежно від групи інвалідності.

Зазначається, члени сімей загиблих або померлих бійців тероборони набувають статусу «сім’ї загиблих (померлих) захисників та захисниць». Тож якщо ж людина помирає, її сім’я отримуватиме підвищену пенсію у розмірі, передбаченому для членів сім’ї загиблих військовослужбовців.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.