Врожайність картоплі цього року зменшилась на третину

Цього року врожай буде на 36% меншим насамперед за рахунок зменшення обсягів вирощування у домогосподарствах.

Про це ідеться в матеріалі Latifundist.com.

«Урожайність картоплі в цілому по країні зростає і в господарствах населення становить в середньому 16,5 т/га, у промислових підприємствах — 25,8 т/га», — попереджають в Інституті картоплярства.

Яке співвідношення промислової картоплі і коренеплодів з приватних домогосподарств точної цифри немає. Але, як каже Микола Гордійчук, директор Інституту картоплярства, професійно картоплю в нашій країні вирощують на 50-55 тис га. Це лише 5% від загальної площі, яка сягає 1 млн га. 

«Скоротили вирощування і великі виробники. Наприклад, агрохолдинг «Континентал», який сьогодні є номером один у країні з вирощування картоплі, до війни відводив під неї 2,6 тис. га, а цього року трохи більше 1,8 тис. га. І при можливості його сховищ зберігати понад 100 тис. тонн, у «Континенталі» вже спрогнозували, що заповнено буде 64 тис. т. Це приклад скорочення на проанонсовані вченими 36%», — каже експерт Світового Банку Оксана Руженкова.

В цьому році найкраща ситуація з урожайністю у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській областях. Вони мали достатню кількість опадів. Чернігівщина, Київщина, Житомирщина — там, де піщані грунти, постраждали від посухи дуже сильно. У цих регіонах спостерігається зниження урожайності до 30%, порівняно з минулим роком. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.