Від навали дротяника знавці рекомендують вирощувати сидерати

Картоплю найбільш вражає дротяник. При масовому розмноженні шкідника, урожай картоплі може бути сильно зіпсований.

З природних методів боротьби від дротяника проводять висівання сидератів, що відлякують дротяників. Ефективними є такі сидерати від дротяників: гірчиця, люпин, вика й люцерна.

Про це розповіли на Superagronom.com 

Також по ділянці можна вирощувати чистотіл. Шкідник його не переносить. Рослину треба розсипати по ділянці та подрібнити лопатою та можна перекопати.

Для захисної обробки використовують також такі препарати від дротяників: Актеллік, Карате або Децис. Суперфосфат розсипають тонким шаром та обприскують гранули розчином, приготованим за такою рецептурою: Актеллік (або інший інсектицид) — 15 мл, вода — 80 мл, ацетон — 200 мл.

«У цих личинок тонке й тверде тіло, окрас якого варіюється від темно-бурого до жовтого кольору. Розчавити дротяника практично неможливо. Цикл розвитку ковалика триває 5 років, личинка дротяника розвивається 3-4 роки. У перший рік личинка харчується підземною частиною рослини, але не завдає їй значних пошкоджень», — кажуть знавці.

До агротехнічних заходів проти дротяників належать:

  • глибоке весняне перекопування ґрунту з ретельним знищенням личинок, лялечок і жуків-лускунів, а також бур'янів, зокрема кореневищ пирію й хаменерію
  • дотримання сівозміни. Наприклад, висаджування у міжрядді картоплі квасолі і гороху
  • висівання в міжряддях картоплі салату, коріння якого їдять дротяники
  • глибоке осіннє перекопування або відвальна оранка ґрунту перед першими морозами, що дає змогу знизити кількість дротяників на 50-90 %.

Небезпечним шкідник дротяник стає на другий рік життя, а на четвертому році личинка обертається на лялечку, і навесні з лялечки з'являється дорослий жук-ковалик.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.