На Чернігівщині городники поділились унікальним сортом картоплі Євростарч

У Городянській централізованій бібліотечній системі вирішили влаштувати акцію з обміну насінням. Серед учасників розділили картоплю не дуже поширеного сорту — Євростарч, інформує ЧеЛайн.

«Обмінювалися насінням різних рослин, зокрема городніх культур — огірки, перець, помідори, кабачки, тощо. Але приносили й насіння більш екзотичних рослин — сорго, пастернаку, кукурудзи для попкорну, базиліку, різних квітів, зокрема, турецької гвоздики, пеларгонії — кімнатної рослини, яку можна висівати у відкритий ґрунт», —розповіла Наталія Чередниченко. 

Картопля Євростарч входить до найкрохмальніших сортів. Ультрапізня. Кущі добре розвинені, висотою до 70-80 см, з прямостоячими стеблами і білими квітками. Бульби великі, зі світло-жовтою шкіркою та білою м'якоттю, яка не темніє при термічній обробці. Вічки неглибокі і не численні.

Достигання бульб відбувається за 95-110 днів, за цей час у них накопичується 16-21% крохмалю. Вага бульб 120-170 грам, в кущі їх близько 15 штук. Все це забезпечує високу врожайність — 300-600 ц/га, значною мірою цей показник залежить від погодних умов, поливів та внесення добрив.

Товарний вихід — 95-97%, до березня зберігається до 95% закладених у підвали коренеплодів. так само в чіпсах та напівфабрикатах.

Під час акції городники, вибираючи насіння і дивлячись, спілкувалися між собою, одне одному давали поради з власного досвіду городництва та квітникарства. Наприклад, розповідали, що капусту краще не розсадою вирощувати, а одразу сіяти у ґрунт, просто на грядку.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.