Для гарного дозрівання перцю в серпні треба обірвати всі пасинки

Наприкінці літа солодкий, або болгарський, перець перебуває на піку плодоношення. У середньому один кущ у відкритому грунті дає до 5 плодів, у теплиці — до 30.

Одна з основних задач є видалення всіх пасинків. Абсолютно всіх. Навіть якщо на них є квітки і бутони. Ці хлопці тільки тягнуть соки і сили з куща, обділяючи вже сформовані плоди. До речі, пасинки видаляються легко, шляхом виламування.

Пише про це Україна.

«Безжалісне обрізання абсолютно всіх зростаючих верхівок, з квітами і бутонами. Це на жаль, необхідно. Уже не виростуть, як би нам не хотілося. Ми залишаємо пару-трійку листя, які будуть прикривати вже сформовані плоди від сонячних опіків і брати участь в зростанні плодів»,  — радять експерти.

При цьому рекомендують орієнтуватися на свою кліматичну зону. Якщо погода дозволяє і ви бачите, що бутони переходять в зав’язі на очах, до середини місяця можна почекати з видаленням. У вересні невеликі зав’язі ще можуть перетворитися в технічно стиглі плоди, які підуть на дозрівання.

«Не менш важливим кроком є видалення всього листя внизу куща до вже дозрілих плодів. Така процедура «освітлить» кущ. Провітрювання рослини буде максимальним і тим самим у різних хвороб буде менше шансів. Звичайно ж всі плоди швидше пройдуть фазу визрівання», — кажуть експерти.

Знімаємо з куща всі дозрілі плоди. І навіть ті, які досягли т.зв. технічної зрілості. Рослина всі свої сили направить на зростання визрівання тих невеликих зав’язей, які підуть осінню на дозрівання.

«Не слід використовувати в теплиці для перцю добрива, що містять хлор, який перець погано переносить. Справа в тому, що у відкритому грунті хлор поступово вимивається дощами з орного шару і йде в глибокі горизонти грунту. А в тепличному грунті цього практично не відбувається, і хлор поступово накопичується в орному шарі»,  — зазначають досвідні городники.

Варіацій на тему підживлення може бути кілька. Основна думка — рослина має отримати калій. Ті, хто користується мінеральними добривами, застосовують сульфат калію (50% К20) або монофосфат калію (Р2О5- 50% К2О 33%)

Достатнє освітлення без напівзатінку і легкий родючий ґрунт стануть запорукою правильного розвитку кущів перцю. Але щоб зібрати більше врожаю, до цих факторів потрібно додати деякі прийоми з догляду за рослинами.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.