У селі на Львівщині реставрують церкву 17 століття

У селі Кліцько, що на Львівщині, взялись реставрувати церкву, яка є пам’яткою архітектури національного значення, зведену у  XVII столітті.

У 2008 році там була пожежа, яка знищила деякі дерев’яні балки. Також псується і унікальний іконостас, якому близько 400 років.

Церква збудована з липового брусу. Вважається, що храм зведений у 1603 році, повідомляє Суспільне.

«Вона з 1955 року по 1989 рік була як склад книжок за радянської влади. На неї падала липа — тут кругом липи росли. Вона була у жахливому стані. Наразі церква в дуже критичному стані, тому що вона фактично похилилася. Ви бачите, що з цієї і тієї сторони вона є підперта», — каже парох Церкви Успіння Пресвятої Богородиці Олег Федишин.

Востаннє деякі реставраційні роботи у храмі проводили у 2005 році. Однак повністю церкву тоді не відреставрували. Зазначається, вартість реставраційних робіт на об’єкті — близько 5 мільйонів. Закупівлі ще не проведені. 

Місцеві кажуть, якщо з обласного бюджету виділять необхідну суму, реставрацію церкви можливо провести до кінця цього року. Зокрема, це — заміна обгорілих дерев’яних елементів. А також роботи з гонтовим покриттям і піддашшям.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.