Знавці розповіли про традиції святкування Трійці

Трійця є одним з найважливіших християнських свят на рівні з святом Воскресіння Христового. Свято встановлене на честь Пресвятої Трійці: Бога Отця, Бога Сина та Святого Духа. 

Це свято також називають Зелені святки або П'ятидесятниця на честь сходження Святого Духа і святкують на 50-й день після Великодня. У 2023 році дата припадає на 4 червня. Самі зелені свята — тиждень, що передує Трійці — мали цілком язичницьке підґрунтя і були, по суті, святом завершення весняного і початку літнього календарного циклу.

Про це пише онлайн-журнал «Українки»

«Коли минуло 40 днів після воскресіння Ісуса і десять днів після його вознесіння, апостоли і Пресвята Матір Божа знаходилися у світлиці на другому поверсі в будинку на Сіонській горі. З ними були учні Христа і перші віряни – вони не знали, що їм робити далі. Раптом кімната заповнилася небувалим шумом – немов вітри залетіли у приміщення. На кожного апостола і на Пресвяту Марію зійшов Дух Божий у вигляді язиків полум’я. Апостоли раптово заговорили на різних мовах, яких раніше не знали. Зчинився неймовірний галас, який привернув увагу мешканців Єрусалиму», — кажуть знавці.

Віряни на Трійцю відвідують храми. У ніч на Трійцю відбувається вечірнє богослужіння з молитвами про дарування Святого Духа. Церква згадує, як Він зійшов на апостолів. Цей день також вважається днем народження Христової Церкви.

На свято також прийнято прикрашати оселю зеленими гілками, травами, тому в народі трійцю називають Зелені свята. Віряни у будинку прикрашають ікони м'ятою та гілочками берези.

У суботу, яку називали клечаною, домівку прикрашали зеленню: за ікони, лави, під вікна встромляли корінці та гілочки різних трав, на підлогу кидали запашні осоку, любисток, м’яту, лепеху, шавар.

У неділю йшли у ліс чи в гай грати, співати, хороводити і їсти все, що принесли з собою. Пікнік, по-нашому.

Однак, спершу все ж йшли до церкви. Це головна настанова християнського свята.

Свято має перестороги. Кажуть, на Трійцю не можна:

  • проводити земляні роботи, бо це свято землі, і треба віддати їй шану
  • рубати чи спилювати дерева, але можна їх прикрашати стрічками, віночками
  • гуляти в лісі на самоті, купатися весь тиждень свят у річках і залишати худобу на пасовиську чи біля водойм. Інакше вхоплять мавки та русалки і затягнуть до свого царства.

У давні часи на свято в народі існувала традиція засилання сватів. Вважалося, що якщо заручитися на Трійцю, а весілля зіграти на Покров (14 жовтня) життя подружжя буде щасливим.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.