На Вінниччині священник власноруч розписує храм

У місті Хмільник, що на Вінниччині, священик Православної церкви України Іван Пукас сам розписує і оздоблює різьбленими виробами храм святих апостолів Петра та Павла.

Будівлю спроектував 2014 року та самостійно почав будівництво. 

Про це стало відомо від Суспільного.

Іван Пукас — протоієрей благочинний Вінницько-Тульчинської єпархії Хмільницького району. На його рахунку уже дев'ять спроектованих та зведених храмів. Робить це в перервах між службами.

«До всього людина привчається, на Божу милість сподіваюся. Господь — Покрова моя, Спаситель мій, кого буду боятися. Треба знати, що він поруч!» — говорить Іван Пукас.

Розписує храм священник сам. За його словами це допомагає зекономити гроші та дотриматися одного стилю. Священник також консультує громади, що робити тим, хто вирішив перейти до ПЦУ. При цьому ні художньої, ні юридичної освіти немає.

Храм в Хмільнику Іван Пукас розписує під куполом на висоті майже 10 м. Колись, каже, було страшно. Але тепер маневрує на риштуванні щоразу, як потрібно вмочити пензля у фарбу: однією рукою тримається за поручні, іншою наносить візерунок.

Храм, яким займається зараз, Іван Пукас розмальовує близько півтора року. Практично закінчив вівтарну частину. Оздоблює будівлю різьбою. Над однією з колон працює місяць: склеює три дошки і різьбить.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.