Посадовці сільради з Житомирщини незаконно привласнили майже 2 млн грн

Виконуючого обов’язки голови однієї з сільрад Житомирського району, а також депутатку та фахівця цієї сільради судитимуть за підозрою у привласнені майже 2 мільйонів гривень. 

У листопаді 2022 року під час закупівлі генераторної установки ціна товару була заявлена на суму понад 1,7 мільйона гривень. Ця ціна майже на 500 тисяч гривень перевищувало ринкову вартість. У грудні 2022 року виконуючий обов'язки голови сільради залучив до своїх махінацій депутатку сільради, яка є директоркою товариства з обмеженою відповідальністю. Цього разу закупили 10 генераторів на 2,8 мільйона гривень. 

Про це інформує Суспільне.

«Підозрювані провели закупівлю електрогенераторного обладнання для потреб громади, привласнивши гроші. Вартість закупленого обладнання подекуди вдвічі перевищувала ринкову», — розповіла речниця поліції Житомирщини Іванна Сілецька. 

Слідчі відділу поліції №1 Житомирського райуправління з'ясували, що 38-річний виконуючий обов’язки голови однієї із сільрад на власний розсуд уклав договори про купівлю обладнання за завищеними цінами. 

«Це майже на півтора мільйона гривень більше, ніж тодішня ринкова вартість. Після отримання грошей 47-річна жінка переказала надлишок грошей на інші рахунки як сплату за різні товари», — розповіла Іванна Сілецька.

За словами речниці поліції, правоохоронці також встановили, що до участі в злочинній схемі, ймовірно, причетний один із фахівців відділу житлово-комунального господарства тієї ж сільради.

«Фахівець поставив свій підпис на документах про отримання генераторів від підприємства, яким керувала депутатка, хоча обладнання як таке надійшло до сільради лише за кілька місяців після укладання угоди. Загальна сума збитків, спричинених діями посадовців сільській раді, становить один мільйон 937 тисяч 866 гривень», — поінформувала Іванна Сілецька.

Вже колишньому виконуючому обов’язки голови сільської ради правоохоронці інкримінують привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Депутатку-підприємицю підозрюють у службовій підробці та легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом. Фахівця судитимуть за службове підроблення.

У разі доведення вини ексголові та депутатці сільради загрожує від 7 до 12 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Якщо в суді доведуть винуватість фахівця, то покаранням йому може стати штраф від 34 до 68 тисяч гривень або обмеженням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на такий же строк.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.