В Україні посилили відповідальність за незаконний обіг деревини

Верховна Рада ухвалила закон, який посилює відповідальність за порушення у сфері лісокористування та протидію незаконному обігу деревини.

Законопроєктом 9665 передбачено, якщо внаслідок незаконного вирубування було заподіяно істотну шкоду, розмір штрафу становитиме від 34 до 85 тис або обмеженням волі на строк до 3 років. 

Про це повідомляє Liga.net.

«Незаконне вирубування дерев чи чагарників, пошкодження або знищення у будь-який спосіб дерев або чагарників, знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, або молодняка природного походження або самосіву на площах, призначених під лісовідновлення каратиметься накладанням штрафу на громадян у розмірі 3400-8500 грн, на посадових осіб — 5100 - 10 200 грн», — ідеться у повідомленні. 

Також за новим Законом заподіяння шкоди деревам або чагарникам, що ростуть в парках, скверах, історико-культурних заповідниках або в межах територій або об'єктів природно-заповідного фонду, або в межах особливо захисних лісових ділянок, каратиметься накладанням штрафу у розмірі від 85 до 170 тис грн або обмеженням волі на строк від 3 до 5 років.

Щодо незаконного перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини (без документів, які підтверджують законність походження, або з підробленими документами) накладатимуться штрафи на громадян у розмірі 510 - 1020 грн, на посадових осіб — 3400 - 5100 грн. У разі заподіяння шкоди у значному розмірі штраф становитиме 34 - 51 тис грн або обмеження волі на строк до 3 років.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.