Відтепер старост призначатимуть місцеві ради — новий закон

Відтепер старост призначатимуть місцеві ради. Верховна Рада ухвалила відповідний закон, його передано на підпис президенту (№9518).

Згідно з новим законом, на офіційному сайті ради має бути інформація про час і місце проведення засідання з питання затвердження старост. Її мають надати не пізніше, ніж за два дні до дня проведення засідання. Це єдине, що гарантує держава громадянам у питанні долучення до обрання старост.

Про це повідомляє Громадська організація «Голка». 

«Регламенти рад мають передбачати процедуру, за якою присутні громадяни можуть висловити свою думку, зокрема й щодо обрання старости. Тож участь небайдужих громадян у процесі затвердження старост мала б бути забезпечена принаймні в такий спосіб. Але тут слід зауважити, що далеко не всі ради інформують громадян про час та місце засідань і ті, хто головує, не завжди дотримуються регламенту й надають слово»,  — кажуть в ГО.

Як зазначається, новий закон також визначає, що процедура громадських обговорень кандидатур старост має бути в майбутньому затверджена радою. Така процедура мала б стати складником статуту кожної громади.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.