Kраєзнавці визначили точний час заснування села Доброжанове на Одещині

Громадська організація «Краєзнавці Одещини» офіційно повідомила Вигодянську сільраду про результати свого дослідження про встановлення року заснування села Доброжанове. Цього року село може святкувати свою 229-ту річницю, що стало можливим завдяки кропіткій дослідницькій роботі.

Про це повідомляє громадська організація «Краєзнавці Одещини».

Дослідження було ініційоване засновником музейного обійстя «Козацький стан» та курінним отаманом ГО «Південний оперативний козацький округ» Ігорем Зайковим. Його звернення було розглянуто Правлінням ГО «Краєзнавці Одещини», що стало початком масштабної архівної роботи.

Результатом цього дослідження стало виявлення документів, що підтверджують заснування села в 1795 році.

Відомість Тираспольського повіту казенних і поміщицьких селищ і земель за ревізією 1795 року була знайдена в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. У цьому документі зазначено, що на місці сучасного Доброжанового вже існувало поселення з населенням у 10 чоловіків.

Поселення було засноване прапорщиком Іваном Павловичем Доброжаном, вихідцем з Молдови, який відзначився при штурмі Ізмаїлу у 1790 році. У 1793 році йому було надано земельний наділ, де згодом і виникло перше поселення під назвою Добрянка. Пізніше назва змінювалася на Добряна, Доброжанова, Доброжанівка, а згодом – Доброжанове.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.