Фонд Відродження та Despro суттєво допомогли Україні із реформою децентралізації — Ткачук

На початку реформи децентралізації в Україні в 2014 році цю ініціативу допомогли втілити в життя Фонд «Відродження», що входить до створеної Джорджем Соросом мережі Фундацій Відкритого Суспільства, а також Despro, який фінансується Швейцарською Конфедерацією.

Про це з нагоди 10-річчя реформи децентралізації в Україні написав Анатолій Ткачук, директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства.

«Коли ми починали роботи з підготовки децентралізації, було дуже важко отримати на це донорську підтримку. Мало хто вірив у реформу, та ще й таку, яку готує громадськість, а не уряд. Тому фонду Відродження тут респект і повага. Джордж Сорос завжди дивився вперед і децентралізація для нього була складовою відкритого суспільства», — зазначив Анатолій Ткачук.

По темі: Анатолій Ткачук: Місцеве самоврядування має бути ефективним завжди

Також, за словами експерта, швейцарсько-український проект Despro підтримали велику інформаційну кампанію по просуванню ідей децентралізації в широкі маси.

«Коли крига скресла, розмови про децентралізацію з вузького кола експертів перейшли у публічні політичні дискусії, підтримка реформі почала зростати в геометричній прогресії. Рада Європи, АМР США, ЄС, посольства окремих держав. Вони багато допомагали на етапі впровадження і зараз», — пригадав Анатолій Ткачук.

Довідково: в Україні процес децентралізації розпочато 2014 року з прийняттям Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні (01.04.2014), законів України «Про співробітництво територіальних громад» (17.06.2014), «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (05.02.2015) та змін до Бюджетного і Податкового кодексів — щодо фінансової децентралізації.

Цей процес дозволив формувати відповідно до положень Європейської хартії місцевого самоврядування значний дієвий і спроможний інститут місцевого самоврядування на базовому рівні – об’єднані територіальні громади (ОТГ).

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.