Військове ПДФО в громади більше не нараховується — нардеп

На засіданні Верховної Ради 8 листопада депутати прийняли проєкт закону 10037, що передбачає повну передачу військового ПДФО до державного бюджету.

За проголосували  — 253 депутати.

Про це повідомив Олексій Гончаренко, народний депутат.

«ПДФО будуть забирати з місцевих бюджетів заднім числом вже з 1 жовтня», — повідомив Гончаренко. 

Ключові норми законопроекту:

  • Доходи Дорожнього фонду в 2024 році спрямовуються в загальний фонд державного бюджету і спрямовуються на потреби оборони
  • «Військове ПДФО» з 1 жовтня 2023 року до 31 грудня року, в якому буде завершено воєнний стан зараховується до державного бюджету
  • З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військове ПДФО» спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: ДСЗІ на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн).

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан «військове ПДФО» розподіляється в таких пропорціях:

  • 45% ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн)
  • 45% Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн)
  • 10% розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

Зазначається, у 2024 році реверс не вилучається з усіх громад. Села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати). Залишки на рахунках ОМС можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо. Ніякого будівництва.

Як раніше Zemliak.com повідомляв, в Україні планували ліквідувати надходження ПДФО до громад. Такі дії могли призвести до недоотримання громадами тільки до кінця 2023 року майже 30 млрд грн, а за 2024 рік — 100 млрд грн.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.