В Україні хочуть посилити відповідальність за вирубку дерев

У Верховній Раді зареєстровано новий законопроєкт 9665 про збільшення штрафів та покарання за незаконну вирубку дерев та чагарників.

Незаконне вирубування, а також пошкодження, знищення дерев чи чагарників, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану, — карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років, пише Zemliak.com.

У новій редакції статті 246 ККУ зазначено, незаконне вирубування, а також пошкодження, знищення дерев чи чагарників, що заподіяло істотну шкоду, — карається штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

«Мізерні адміністративні санкції, які в багато разів нижчі заподіяної природі шкоди, не сприяють превентивній функції та попередженню вчинення адмінправопорушень у цій сфері», — зазначано у пояснювальній записці.

У разі прийняття законопроєкту, роміри покарання становитимуть:

  • Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом — караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. 
  • Незаконна заготівля очерету, що заподіяла істотну шкоду, — караються штрафом від двох до двох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
  • Незаконне вирубування, а також пошкодження, знищення дерев чи чагарників, що заподіяло істотну шкоду, - карається штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
  • Незаконне вирубування, а також пошкодження, знищення дерев чи чагарників, вчинене в парках, скверах, заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, — карається штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Щодо перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини, законність походження яких не підтверджується, вчинене у значному розмірі, — карається штрафом від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.