Жителі прикордонного села Старик добираються до роботи на човнах

Жителі прикордонного села Старик, що на Чернігівщині,  через розлив Дніпра втратили сухопутне сполучення з сусідніми селами. Тут затопило всі дороги. Вода прибуває, за останню добу вона піднялася ще на 4 см.

Про це ідеться у сюжеті Суспільного.

Житель села Старик Віталій добирається у сусіднє село Дніпровське на роботу. В його селищі ще проживають 63 жителі. Рятує чоловіка від ізоляції човен, який тут називають «довбанкою», такі колись робили жителі села самостійно.

«В ній не тільки одному можна плавати. Якщо досвідчений, то можна втрьох. А якщо ні, так самому можна плавати», — розповів Віталій.

До розливу від берега Дніпра до будинків у Старику було 400 метрів. Дніпро почало розливатися і прибувати до села з кінця березня. За два тижні вода повністю сховала під собою пасовища та городи селян.

«Все затоплено, городи, врожай пропав. 25 соток пшениці елітної пропало», — розповів місцевий житель Володимир.

Зараз тут діють обмеження, введені під час воєнного стану. В межах 10 кілометрів від державного кордону заборонено рибалити, пересуватися на човнах. Цьогорічна весняна повінь — це ще одна захисна смуга українського кордону.

Загалом, через розлив Дніпра та Десни у зоні підтоплення опинилися 474 домоволодіння на Чернігівщині. Це 12 населених пунктів, там проживає понад 650 осіб, повідомила пресофіцерка ДСНС В Чернігівській області Ірина Щукіна.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.