В Україні вдосконалять органи самоорганізації населення

Місцеве самоврядування додатково створюватиме органи самоорганізації населення. Водночас, районні в місті ради виключено з переліку органів місцевого самоврядування, які надають дозвіл на створення ОСН.

Про це повідомляє Іван Слободяник, директор Всеукраїнської асоціації громад (ВАГ).

«Важливо, щоб в Законопроекті №6319 були враховані всі зауваження. Це дозволить створити належні умови для функціонування ОСН», — коментує Іван Слободяник.

Проектні норми визначають повноваження і територію діяльності органу самоорганізації населення з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою. Передбачається, що ОСН можуть створюватися на таких територіальних рівнях:

  • комітети села (сіл), селища, міста (крім адміністративного центру територіальної громади), району у місті (у разі створення)
  • вуличні, квартальні комітети
  • комітети мікрорайонів та житлових комплексів
  • будинкові комітети (в межах багатоквартирного будинку (кількох будинків), гуртожитку (кількох гуртожитків).

Забороняється створення комітету району у місті, якщо на відповідній  території утворена районна у місті рада. Органи самоорганізації населення, утворені як комітети району у місті, підлягають перетворенню на органи самоорганізації іншого рівня протягом 90 днів з моменту створення відповідної районної у місті ради.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури вважають, що законодавчі зміни сприятимуть розвитку і поширенню практики створення органів самоорганізації населення як форми участі жителів у вирішенні окремих питань місцевого значення.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.