Держава має негайно відкрити ключові реєстри — Опендатабот

Майже одночасно з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну в 2022 році наша держава закрила багато даних із метою безпеки. Однак наразі закритість даних є одним із вагомих «ворогів» бізнесу, що ускладнює його роботу та не дає тримати економічний фронт. Дії, які мали б захищати інформацію від ворога, фактично створюють можливості для махінацій.

Отож, в Україні попри війну все-таки слід відкрити мінімум 7 ключових реєстрів: ЄДР, ПДВ, Єдиний податок, Податковий борг, Декларацій чиновників, Корупціонерів, фінзвітність.

Таку думку висловив Олексій Іванкін, СЕО Opendatabot.ua.

Станом на початок 2022 року індекс відкритості публічних даних в Україні був на рівні 56%. Після відкриття будівельного реєстру цей показник виріс до 57,6%. У 2023 році нове значення індексу — 43.42%.

Найбільш закритими розпорядниками виявились:

  • Державна податкова служба — закрито майже все, починаючи від реєстру платників ПДВ до інформації про податкові борги та єдиний податок
  • НАЗК — декларації та реєстр корупціонерів
  • Мін'юст — закрито ЄДР, напевно, найважливіший набір даних для бізнесу.

«Після певної перерви, коли інформація була повністю закритою з огляду на безпеку, деякі держоргани почали публікувати набори, як й до великої війни. Неочікувано у воєнних реаліях, але одним із найбільш відкритих органів стало МВС, Держстат опублікував фінансову звітність за 2021 й Мінсоцполітики регулярно оновлює дані», — коментують експерти. 

Також Олексій Іванкін зазначає, на тлі численних корупційних скандалів закритість публічних даних зменшує довіру до держави як з боку громадян, так й зі сторони міжнародних донорів. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.