Село на Волині масово відрізають від газопостачання під час війни

У селі Шельвів Затурцівської громади, що на Волині, від газу відрізають приватні будинки. Місцеві жителі розповідають, що газ відключають навіть тим, хто ним не користується,  повідомляють Волинські новини.

Ідеться про будинки, до яких підведено стояки. На подвір’я газовики не заходять — перерізають підземну трубу за межами приватного обійстя.

Володимир Чечервяк, місцевий житель, пригадує, як у 2007 році жителі за власні гроші газифікували село. Тоді з цією метою люди створили кооператив, який він очолив.

«Ми створили кооператив для того, щоб згуртуватися, зібрали кошти, аби закупити всі матеріали та заплатити за виконані роботи. На той час у кооперативі нараховувалося 126 жителів, охочих газифікувати село. Усі роботи без матеріалів коштували 1886 гривень на людину. До хати підводили стояк, а далі все робили за власні кошти. Були навіть такі люди, які продавали корову, щоб виручені гроші внести на закупівлю всього необхідного для газифікації… Усі роки користуємося газом, а цього року сталося щось незрозуміле», — розповідає чоловік.

У червні будинки в селі почали масово відрізати від газу. Газовики, які приїжджають його відключати, на обійстя не заходять, а перерізають підземну трубу за межами приватної території. У більшості випадків роботи проводять без відома власників.

«Роботи виконують наступним чином: без відома населення до будівлі під’їжджає екскаватор, на вулиці, де йде відгалуження від основної труби, викопують траншею, перерізають, закривають ту трубу і відключають будинок. Мотивують це тим, що газ не використовують усі ці роки. Згідно з якимось указом 2016 року, тепер редуктор має стояти не біля приміщення, а на вулиці. Я запитував, скільки це буде вартувати, якщо доведеться поставити такий стояк за межами будинку. Понад 100 тисяч. Це непідйомна сума… Я говорив із працівниками, які приїжджали виконувати роботи», — каже Володимир Чечервяк.

У «Волиньгазі» журналістам порекомендували написати інформаційний запит з адресами будинків, яким перекрили трубу. Натомість Володимир Чечервяк інформує, що в селі, відповідно до списку, мали відключати від газу 27 пунктів.

Зазначається, що постанова Кабміну від 5 березня цього року забороняє відрізати населення від надання комунальних послуг за борги: «Установити, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється: припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню в разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі».

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.