На Хмельниччині існує мертве село

Село Пальчинці у Волочиській територіальній громаді зараз не має жодного жителя. Село на Google-картах розташоване у Волочиській тергромаді, за 22 км від міста Волочиськ та за 86 км від обласного центру. 

Про це ідеться в матеріалі Суспільного. 

Дороги на карті — немає, лише напрямок руху. Польовою дорогою до села, яке видніється з дороги, автомобілем в осінню пору року не проїхати. Решта шляхів від найближчого Авратина — переорані.

«Був колгосп, ферма була, школа була, маленька, але була», — згадує уродженка Пальчинців Галина Петлюк.

Жінка купила хату в Авратині 40 років тому, говорить, працювала тоді в місцевому колгоспі. В Пальчинцях, згадує Галина Петлюк, не було навіть кладовища, літніх людей привозили ховати в сусідні села — Авратин, Щаснівку, які місцеві жителі називають «гуцульськими».

Голова Волочиської громади Костянтин Черниченко каже, що на час приєднання Пальчинців до громади остання жителька виписалась із села у 2015 році. Зараз площа населеного пункту становить 14 га.

Скільки офіційно на Хмельниччини зникло сіл від початку року — даних не ведеться, пояснили в головному управлінні статистики області. Проте, за даними управління, за січень-вересень 2021 року населення Хмельницької області скоротилось на 9421 особу.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.