У селі Лисівка на Полтавщині залишилося лише три жительки

У Лисівка, що входить до Новосанжарської громади,  залишилися три жительки віком  понад 80 років, пише Суспільне Полтава.

Усе життя у селі мешкає 87-річна Таїса Бровко. Щодня, каже, навідує сусідок.

«Я чула, старші говорили, що колись три сотні дворів у Лисівці було. Люди почали виїздити у 1990-х роках. Шукали кращої долі. Молоді тут взагалі нічого було робити», — згадує Таїса Бровко.

Немає у селі ні магазину, ні медичного пункту чи аптеки. Газ теж не провели. Продукти трьом бабусям привозить донька та зять Таїси Андріївни. Із Полтави вони приїздять раз на тиждень.

«Тут нікого не буде вже. Це я вам 100% гарантую. Сюди ніхто не повернеться. Аби був магазин чи медпункт, а так… Добре, що радіо хоч є. Я нікуди вже не поїду, доживатиму тут. Хтозна, може, я цю зиму помру. День прожив — і добре», — говорить одна з останніх жительок села Лисівка.

У школі сусіднього села Пологи облаштували музей. У ньому зберігають матеріали, зокрема, і про Лисівку.

«Лисівка було село красиве і квітуче. Цікаво, що у майже всіх жителів було прізвище Бровко. Село, ймовірно, було створене ще за часів Богдана Хмельницького. У багатьох козацьких прізвищах був зв'язок із характером і зовнішністю людей», — каже директорка школи у селі Пологи Інна Бровко.

У жовтні 1967 року в Лисівці відкрили клуб. Тоді ж написали листа нащадкам, які житимуть за 50 років — 2017 року. Цей документ також зберігають у музеї.

У листі йдеться, що у колгоспі тримали 250 корів, у місцевих жителів була одна автівка, понад сотня велосипедів, а в кожному будинку — радіо та електрика.

Загалом, до складу Новосанжарської громади входять 47 сільських населених пунктів. У частині з них — близько десятка жителів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.