Депутати планують змінити правила акредитації вишів

Комітету Верховної Ради з питань освіти та науки рекомендував депутатам ухвалити у повторному другому читанні та  в цілому законопроєкт №8095 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти, який передбачає зміну до правил акредитації для вишів.

Законопроєкт передбачає запровадження постакредитаційного моніторингу — оцінювання органом, що прийняв рішення про акредитацію, виконання наданих за результатами акредитації рекомендацій та/або відповідності критеріям акредитації.

Про це пише Судово-юридична газета.

Також розширюються повноваження Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО):

  • розробляє положення про акредитацію освітніх програм, положення про інституційну акредитацію закладів вищої освіти, положення про акредитацію незалежних організацій забезпечення якості вищої освіти, а також зміни до них і подає їх на затвердження Міністерства освіти
  • здійснює постакредитаційний моніторинг
  • проводить акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка студентів вишів
  • визнає сертифікати про акредитацію освітніх програм, видані іноземними акредитаційними агентствами чи агентствами забезпечення якості вищої освіти, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

«Заклад вищої освіти, який бажає пройти інституційну акредитацію, подає Національному агентству із забезпечення якості вищої освіти заяву та документи, що підтверджують відповідність його освітньої діяльності та системи внутрішнього забезпечення якості критеріям, визначеним положенням про інституційну акредитацію закладу вищої освіти»,  — кажуть експерти.

Строк дії рішення про інституційну акредитацію становить п’ять років. Відомості щодо інституційної акредитації вносяться до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Актуально: В Україні вимагають зняти з розгляду законопроект 8225 про примусове вилучення землі.

У разі виявлення під час постакредитаційного моніторингу порушень забезпечення якості вищої освіти, визначених положенням про інституційну акредитацію закладів вищої освіти, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти має право скасувати рішення про інституційну акредитацію.

За наявності інституційної акредитації, оцінка внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти закладу вищої освіти враховується під час акредитації освітніх програм.

«У закладі вищої освіти, у якого наявна інституційна акредитація, можна одночасно проводити акредитацію освітніх програм різних рівнів вищої освіти за однією спеціальністю. Крім цього за наявності інституційної акредитації  та акредитування освітньої програми з визначенням «зразкова» сертифікат про акредитацію такої освітньої програми видається строком на 10 років», — зазначено в законопроєкті.

Тобто освітяни будуть рідше витрачати час на освітню бюрократію стосовно збереження можливості викладання того чи іншого предмету. Крім цього інституційна акредитація дає можливість вишам на самоакредитацію освітніх програм (крім тих освітніх програм, що акредитуються вперше в межах відповідної галузі знань), а, отже спрощує бюрократичні процедури для вишу.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.