Жителька Сумщини понад півстоліття зберігає власну колекцію вишитих робіт

Жителька села Басівка Роменського району, що на Сумщині, Ніна Шкумат зберігає понад сотню власних вишитих робіт. У свої 74 роки Ніна Іванівна вправно володіє голкою та продовжує вишивати. Остання робота вишита у травні, за тиждень до Дня вишиванки.

Про це майстриня особисто розповіла Zemliak.com.

Вишивати Ніна Іванівна почала з 16 років. Вишиті роботи не рахувала, але не менше сотні. Серед робіт є і скатертини, і серветки, рушники, сорочки.

«Вишивала вручну, для себе для доньки інколи навіть на замовлення але не за кошти а на подарунок», — ділиться Ніна Іванівна.

Зі слів майстрині, за радянських часів, як був дефіцит ниток, купували речі  та розпускали їх, і тоді вишивали. Також не було світла в той час, пам'ятає як і тепер. Інколи шила під каганець.

«Вперше, коли побачила таку кількість вишивки, не можливо було відірвати очей. Кожна з робіт наче розповідала про час, коли була вишита. Зараз і сама займаюсь вишивкою, тільки сучасною — з бісеру. Можна сказати, продовжую родинну справу. А цю колекцію будемо зберігати, як історію роду», — ділиться невістка Ніни Іванівни Анна Шкумат. 

У родині Ніни Іванівни було 5 дітей, 9 внуків, 3 правнуків. Зараз майстриня між вишиванням порається по господарству має худобу, город, сіє квіти захоплюється читанням книг, при цьому має гарний зір — окулярами не користується. Каже, розгадувати кросворди — ще одне її захоплення.

Всі вишиті роботи жінка зберігає та залюбки демонструє гостям. Порахувати всі роботи, каже, неможливо, оскільки багато чого робила на замовлення, а ще багато вишиваних робіт роз'їхалися по Україні як подарунок.

(с) Zemliak.com, 2024.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.