У Сосницькій громаді запустили кінопроєкт Рік з Довженком

Цьогоріч у Сосниці Чернігівської області започаткували кінопроєкт «Рік з Довженком». Розповідатимуть цікаві та маловідомі факти про Олександра Петровича, переглядатимуть його фільми чи фільми про нього, а також їх обговорюватимуть.

Стартував проєкт 9 лютого з розповіді про Варвару Кирилову, тобто Варюсю, першу дружину кіномитця, яка пожертвувала собою, аби Довженко відбувся як геній.

Про це інформує ЧеЛайн.

«Про неї спочатку воліли не говорити, але зрештою історія їхнього кохання і стосунків прикувала до себе увагу дослідників, журналістів та кінематографістів. І випливло багато утаємниченого, такого, що й досі знаходиться під покровом нерозгаданої загадки, гідно збереженої самою Варварою і її сином Вадимом», — інформують у музеї.

Цьогоріч виповнюється 130 років від дня народження всесвітньовідомого кіномитця Олександра Довженка. Вшанування цієї дати затверджене Постановою Верховної Ради України «з метою консолідації та формування історичної свідомості Українського народу, збереження національної пам’яті і належного відзначення».

Безумовно, для Сосницького літературно-меморіального музею О.П.Довженка така вагома річниця має особливе значення. Щоправда, ніколи раніше такі поважні дати не припадали на часи величезних суспільних потрясінь, як нинішня війна.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.