Громада на Черкащині візьме на баланс давній козацький цвинтар

У селі Колодисте на Черкащині під час толоки знайшли поховання з часів козаччини. Могилам майже 200 років. Близько 10 старовинних поховань виявили волонтери та місцеві жителі на покинутому козацькому цвинтарі, пише Суспільне.

Під час толоки у кущах волонтери наново відкрили давно забуті могильні плити. Такі плити, імовірно, навіть старіші, ніж відомі донині.

«Ці знахідки нескладно реставрувати, матеріал м’який. Це пісковик, він піддається розчищуванню. Є спеціальні розчини, які виводять плісняву, грибок, бруд. Після того хрест покривається гідрофобізатором — він дає можливість каменю дихати, але не дає можливості волозі зайти всередину», розповів архітектор-реставратор Анатолій Ізотов.

Чимало хрестів і надгробків, додав пан Анатолій, перебувають під землею. Для коректної роботи з ними запрошуватимуть археологів та студентів-істориків. Потому цвинтар на свій баланс візьме місцева тергромада.

«Розчистимо, зробимо на нього документацію, паспортизацію і включимо в наш загальний туристичний маршрут. У нас крім цього є палац Шувалових. Ми цим наразі займаємось», — розповів міський голова Василь Сідько.

Місця, де виявили козацький цвинтар, дійсно мають туристичний потенціал, підтвердив дослідник Роман Маленков:

«Тут прекрасні місця, такі гори. Можна знайти козацькі криниці. Крім того, кажуть, тут є грот, у який навіть возами заїжджали і білу глину брали. Можна відновити той кар’єр, де цей камінь добували. І от уже цілий туристичний маршрут», — зазначив дослідник.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.