На Сумщині селяни створили історичний музей

Жителі села Землянка, що на Сумщині, створили історико-етнографічний музей на честь своєї землячки, дворянки Пелагеї Литвинової-Бартош, яка у 19 столітті вивчала українські традиції та звичаї.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

«Пам'ять про дворян витравлювалась, дітям навіть не розповідали, що була така. Але коли розпочалась декомунізація і ми почали думати, як перейменувати головну вулицю нашого села, згадали, що старі люди розповідали про дворянку, яка вчила дітей вишивати та вчила їх грамоти. Ми «полізли» в Google і почали читати «Пелагея Литвинова-Бартош — фольклористка, етнографиня…». Коли дізналися, яка відома у нас землячка, то це всіх здивувало», — розповідає завідувачка музею Оксана Анісімова.

Музей відкрили у 2019 році в старовинному будинку сільського священика. У музеї можна знайти багато праць Литвинової-Бартош. Зокрема, тут цінують збірку місцевих весільних традицій.

Крім весільних традицій, задокументувано і місцеві орнаменти. Також у музеї зберігся примірник азбуки, яку Литвинова-Бартош написала для сільських дітей. 

«Пелагея Литвинова-Бартош збирала зразки орнаменту. Вони унікальні, таких ви не побачите ніде. Це зразки Глухівського, Конотопського, Кролевецького повітів. Азбуку для народних шкіл також писала вона. Вона сама створювала, сама навчала. Ця азбука пристосована для навчання бідних дітей із села», — Оксана Анісімова розповіла.

Музей в Землянці наповнений багатьма артефактами, які закладу передали самі жителі села. Але найбільше тут пишаються справжнім ткацьким станком.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.