Знести пам'ятник катерини 2 в Одесі може тільки місцева влада — Мінкульт

Мінкульт підтримав ідею демонтувати пам'ятник катерині ІІ в Одесі. Але останнє слово всеодно залишається за депутатами міської ради Одеси.

Про це повідомляє прес служба Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Якщо пам'ятка належить до списку місцевої культурної спадщини, то місцева влада подає до нас рішення щодо винесення її з цього списку. У такому випадку пам'ятник можуть перенести на якусь алею радянських пам'ятників чи віддати до музею. Тобто не обов'язково трощити», — каже Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Історична довідка каже, що катерина 2 знищила Гетьманщину (1764) і Січ (1775), запровадила кріпацтво, розформувала слобідське козацтво. Особисто віддавала накази про придушення антикріпацьких виступів — Коліївщини (1768) та Турбаївського повстання (1789-1793). Здійснювала русифікацією України. 1783 року в Києво-Могилянській Академії запровадили російську мову викладання. Здійснювала виселення кримських татар з Криму та українців — з України. На обжиті ними місця переселяла московитів.

Близько 1324 року Великим князівством Литовським було засновано поселення «Качибей», згодом Качибей захопили османи, перейменувавши його на «Хаджибей». 1765 року османи відбудували стару литовську фортецю, назвавши її «Єні-Дунья». 1789 року російські військові захопили фортецю та поселення. Згодом почалося будівництво порту та планування і розбудова міста. У цей час Хаджибей був перейменований на «Одесу» і таку назву має дотепер.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.