Громадам треба оновлювати ландшафти через зміни клімату — Ткачук

Громадам, у тому числі, комунальним підприємствам, а також приватним домогосподарства через невідворотні зміни клімату слід по-новому підходити до планування просторів. Важливо навчитися якомога ефективніше використовувати наявні енергетичні ресурси, по максимуму зберігати водні ресурси і відмовитися від рішень із великою кількістю бетону й асфальту на користь зелених насаджень.

Про це у своїй статті «Адаптація до змін клімату у громаді. Міркування на гарячу тему» написав Анатолій Ткачук, директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства.

«Ключовим для адаптації є розуміння, що клімат змінюється. І нам і нашим дітям доведеться жити у нових кліматичних умовах. Ми не можемо змінити клімат чи зробити його більш комфортним для проживання, але ми можемо змінитись самі, змінити середовище навколо нас, яке дозволить нам не втратити звичний рівень комфорту. Якщо ми зафіксуємо для себе це розуміння як аксіому, всі наші дії стануть осмисленими і будуть логічно вести нас правильною дорогою, яка відкриватиме можливості для пристосування до нових реалій», — переконаний Анатолій Ткачук.

На думку експерта, важливо розуміти: жодні рішення не можуть приводити до погіршення ситуації із кліматичними змінами.

«Максимальна ефективність використання енергетичних ресурсів, збереження та ефективне використання водних ресурсів. Максимум зелені — мінімум бетону. Вирощуємо те, що росте, прикриває землю, дає тінь і не потребує затратного догляду», — рекомендує Анатолій Ткачук.

Температура поверхонь у спеку

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.