Село поблизу Нікополя понад місяць виживає без води

Четвертий тиждень без води живуть у селі Вищетарасівка, що на Дніпропетровщині. 

Найважче господарствам, де тримали худобу. Власники вимушені продавати корів, бо тих немає чим напувати, молоко пропадає.

Про це повідомляє ТСН.

Село Вищетарасівка після підриву росіянами греблі потерпає від зневоднення. Жителі села добувають воду всюди — розчистили всі криниці, навчилися збирати дощову та запустили систему для очищення колодязної води.

Люди з бідонами, баклажками та пляшками збираються біля станції для очищення колодязної води.

«Систему для очищення води безкоштовно передала іноземна компанія. Вода з колодязя продається на першу буферну ємність, потім насосом переганяється на очисну установку, тут вона проходить усі ступені фільтрації», — пояснюють працівники станції.

У селі також працюють пункти видачі технічної води, її привозять ДСНСники. Однак основним джерелом стали місцеві криниці. Ними тривалий час майже не користувалися, тож зараз ремонтували й чистили. 

«Через день хоча б ось набираємо, щоб було що дати качкам, курям», — кажуть люди.

Та найтяжче тим, хто тримає корів. 

«Навіть під час обстрілів тримали вісім голів, а тепер залишили одну, бо не могли напоїти всіх. Вони пить хочуть, ми йшли до людей, шукали воду. Ну вона п'є, бо хоче пить, але не напивається, молоко падає, вона їсти не буде лишнього нічого, бо пити хоче», — каже Надія, жителька села.

Вищетарасівка вже вдруге за цей рік залишається без води. Вперше — взимку, коли росіяни пошкодили шандор на Каховській греблі. Тоді море пішло на 200 метрів від берега — і довелося тягнути нові труби. 

«Сьогодні стріляли, але хлопці не йшли, робили. Зробили новий для подачі води, сьогодні плануєм дать воду на село», — каже директор КП «Дніпро» Михайло Орлов.

 В сільраді обіцяють: вода буде, треба почекати. Нинішнє зневоднення ще більше згуртувало селян. Як після обстрілів вони допомагали один одному лагодити побиті хати — нині діляться водою. Виїжджати звідси не збираються.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.