Мукачівці запатентували першу у світі безплотинну ГЕС

Представники ГО «Гідро Енерго Екологія Карпат», яку у 2019 році заснували четверо мукачівців, як резиденти України, першими у світі запатентували безплотинну гідроелектростанцію.

Підтвердження на патент надійшов днями від Інституту інтелектуальної власності США (Патентне відомство США).

Про це повідомляє Закарпатська облрада.

Для пілотного проєкту розглядається кілька локацій: 

  • на річці Латориця — від села Латірка до Мукачева в районі сіл Ганьковиця, 
  • Підполоззя, поблизу відомого мотелю-ресторану Chalet, 
  • вздовж русла річки Уж — від Ужка до Ужгорода на ділянках з необхідними перепадами і об’ємами води.

За словами голови ГО Івана Котурбача, безплотинна ГЕС вирішує 2 питання: відведення води при підтопленні ділянок під час паводків та власне вироблення електроенергії.

«Пілотний проєкт має невелику потужність — до 50кВт/год. Його задача — продемонструвати роботу і безпечність для природи, далі можна приступити до більших потужностей»,  — ідеться у повідомленні.

Автори розробки переконують, що безплотинна ГЕС у 20 разів дешевша за дериваційну та у сотні разів — за плотинну. При цьому вона у 20 разів перевищує час будівництва.

Наразі найбільша на Закарпатті ГЕС — Теребле-Ріцька, збудована в Хустському районі у 1949-1955 роках. Всього гідроелектростанцій в області нараховується до тридцяти. Цього вкрай мало, переконують розробники безплотинної ГЕС. За словами І. Котурбача, Закарпаття завдяки річкам виробляє 1% можливого об’єму електроенергії, тож безпечні ГЕС на стрімких гірських річках можуть допомогти Україні подолати енергетичну кризу, яка виникла внаслідок російської агресії.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.