На Харківщині до знищеного села повертаються люди

Село Вірнопілля, що на Харківщині, минулого року потрапило під жосткий обстріл росіянами.  Влітку у селі проходила лінія фронту, людей евакуювали. Окупувати населений пункт росіяни не змогли, але обстрілами знищили всю інфраструктуру.

Станом на кінець квітня до Вірнопілля вже повернулись близько 80 людей та почали відновлюмати житлові приміщення.

Про це пише Суспільне.

Село пошкоджене більш як на 80%.

«Ми проводили обстеження й з 200 будинків 79 зовсім зруйновані, шість підлягають легкому ремонту, а всі інші — капітальному. Село розбите зовсім. До війни тут жило 645 людей, а зараз повернулися 84 жителі, в основному люди літнього віку й двоє дітей нині проживають», — розповідає староста Ніна Загребельна.

Електрики, газу та водопостачання зараз у селі немає. Місцеві приїздять лагодити свої хати та кажуть, що будівельних матеріалів не вистачає.

«Відродити село непросто, але хочемо. Нам не вистачає будматеріалів, матраців, продуктів в селі вистачає. Зараз електрики немає, обіцяють нам включити газ та відремонтувати дорогу, підлатати її. Торгові точки також не працюють, раз на тиждень громада привозить хліб, ми роздаємо», — розказує староста села.

Місцевий фермер Микола Кучугура лагодить кухню, яку зруйнував російський удар. До евакуації обробляв землі, а нині в поле не йде — заміновано.

За словами старости села, у Вірнопіллі планують встановити модульні будинки для тих, чиї хати відновити неможливо.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.