Сільська громада на Черкащині повністю відмовилась від газового опалення

Шевченківська сільська громада, що на Черкащині, почала виготовляти власний паливний ресурс для закладів соціальної сфери.

Про це повідомляє Децентралізація.

«Коштом інфраструктурної субвенції громада ще раніше закупила подрібнювач та іншу необхідну техніку для перероблення матеріалу (гілок та деревини). Була спроба подрібнювати також і сирі гілки, яких дуже багато на території, але виникла проблема — вони не висихають, а пріють, саме тому їх неможливо використати для опалення», — розповів Шевченківський сільський голова Сергій Смалько.

Проєкт «Суходров» вдалося реалізувати спільними зусиллями громади, Фундації «Паритет», завдяки конкурсу «Час діяти, Україно!» благодійного фонду «МХП-Громаді», МХП та Програми U-LEAD.

«Постало питання: як їх сушити? Тож вже у жовтні 2022 ми почали реалізовувати проєкт «Суходров». Наявність подрібнювача та обладнання для сушки дає нам можливість виготовляти щепу та дрова самостійно, що значно економить кошти місцевого бюджету. Подальшим розвитком проєкту стане створення палетної лінії. Щепою ми наразі забезпечуємо заклади соціальної сфери, у нас твердопаливні котли — ми відмовилися від газу, бо створюємо паливний ресурс з відходів», — зазначив голова громади.

Також Zemliak.com повідомляв, три громади Хмельниччини для вирощування енергетичної верби отримають 2 мільйони гривень, яка використовуватиметься для опалення комунальних підприємств.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.