Громада на Сумщині протестує проти сміттєзвалища в селі

Мешканці села Хмелів Роменської територіальної громади, що на Сумщині, виступили проти того, аби поряд із їхнім селом утворили сміттєзвалище.

У січні голова громади Петро Панченко дав дозвіл вивантажити там чотири вантажівки відходів, але нині місце вже завалене сміттям.

Про це ідеться у сюжеті Суспільного.

«Це заказник. В цьому заказнику дітки і жителі нашого села збирають ягоди, гриби. Ну ви розумієте, що це таке», — каже Анатолій Лобода, мешканець села Хмелів.

Із заявами мешканці звернулись до Держекоінспекції та правоохоронців. До них почали звозити сміття із різних населених пунктів Роменського району.

Впритул до смітника підходить територія, яку виділили для нового кладовища.

«Оця вся площа, і до цього місця — це все кладовище, куди хоронитимуть наших людей. Ніхто б у світі не додумався під лісом біля кладовища зробити», — розповідає колишня голова села Антоніна Костюк.

За словами очільника Хмелівської громади Петра Панченка, пів гектара землі під це сміттєзвалище депутати виділили у 1997 році, паспорт оформлений у 2013-му. А земельні ділянки мешканцям та землю під кладовище виділяли пізніше. У жовтні минулого року сільській раді, говорить голова громади, довелося взяти на баланс комунальне «Архітектурно-планувальне підприємство», яке до цього було власністю Роменської райради.

«Воно інакше збанкрутіло б і було б ліквідовано. Це комунальне підприємство здійснює збирання твердих побутових відходів у населення і здійснює пасажирські перевезення у віддалених селах, адже приватний перевізник не поїде у віддалене село. Через те, якби підприємство комунальне було б ліквідовано, то люди так само жалілися, що немає перевезень», — каже Петро Панченко.

У прокуратурі, повідомила речниця Наталя Науменко, зареєстрували кримінальне провадження та передали матеріали до Нацполіції.

Розпочали досудове розслідування за ч. 1. Ст. 239 яка передбачає штраф до 3400 гривень або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.