Місцеві ради зможуть краще контролювати самочинне будівництво

На початку липня народні депутати України ухвалили в першому читанні законопроекти №5655 та №5656, перший з яких покликаний створити нове законодавче підґрунтя для ефективного державного управління у сфері містобудівної діяльності. Зокрема, буде посилений контроль за самочинним будівництвом виконавчими органами сільських, селищних, міських рад.

Про це ідеться в офіційному пресрелізі компанії BRDO.

У законопроекті №5655 удосконалено механізми притягнення до відповідальності за спроби обійти містобудівне законодавство, а контроль виконавчими органами сільських, селищних, міських рад за самочинним будівництвом — посилено.

Окремим законопроектом депутати забезпечили фінансування надання адмінпослуг з цього питання. 

«Перш за все, законопроекти передбачають тотальну цифровізацію адміністративних та інших послуг у сфері містобудування, що дозволить значно спростити й пришвидшити їх отримання», — ідеться в повідомленні. 

Законопроекти значно розширюють перелік адміністративних послуг, які надаються автоматично з використанням Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, без втручання людини. Звичайно, за умови, якщо всі необхідні відомості містяться в національних електронних інформаційних ресурсах та інформація, яка подана замовником, пройшла успішну перевірку. 

«Водночас це мінімізує корупційні ризики, що гарантовано спрощує відносини між суб’єктами надання та отримувачами послуг», — кажуть експерти BRDO.

Наступним кроком буде внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення персональної відповідальності за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Загалом, же прогнозується, що нові закони відчутно «оздоровлять» всю галузь: встановлять прозорі правила гри для всіх учасників ринку і покращать інвестиційний клімат, зокрема позиції України в рейтингу Світового банку «Doing Business».

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.