Аграрії Одещини вирощують рис на крапельному зрошенні

Перші експериментальні поля в СФГ «Стоянов А.А.» із села Кирнички на Одещині  цього року засіяли італійським рисом сорту Камео, пише Придунав’я Онлайн.

Наразі підприємство засіяло рисом 4,5 га. Та якщо експеримент буде вдалим, то наступного року планують збільшити кількість посіві до 100 га. 

У господарстві пробують вирощувати ще й італійських рис за своєю технологією. Зазвичай цю культуру вирощують в спеціальних чеках, повністю заливаючи поля водою. Однак у СФГ «Стоянов А.А.» цього року вирішили спробувати вперше в Україні отримати сходи рису на крапельному зрошенні. 

«Цього року вирішили спробувати засіяти рисом експериментальну невелику ділянку на крапельному зрошенні. За нашими підрахунками — це трохи вигідніше по розходу води. Але наскільки це вигідно покажуть результати восени. Якщо експеримент вдасться, поділимось досвідом і навчимо інших», — розповів агроном Михайло.

Він додає, що врожай італійського рису на підприємстві планують  почати збирати приблизно в середині вересня.

Як розповіла директорка агрофірми Алла Стоянова, вони віддали перевагу італійському рису «Камео»

«Це італійський сорт, його вирощують та підтримують в Італії та Туреччині. Він такий великий та продовгуватий, а при варці не зліплюється. Ми перейняли досвід у наших колег, які його вирощують в чеках у нас в Кілії, також у Херсонського інституту рису та у  нашого Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства і зробили свою технологічну карту. І в нас вже є цікава відмінність по сходах. Ми отримали на 6-7 днів раніше сходи, ніж очікувалось. Справа в тому, що в чеках поле повністю заливається і вода не дає можливості кисню торкатись культури, а при крапельному зрошенні ми даємо воду дозовано, культура отримує кисень і в неї пришвидшується розвиток», — пояснила фермерка.

Алла Стоянова також поділилася планами стосовно розвитку господарства. Зокрема, підприємство розглядає можливість встановлення переробного комплексу, який зможе переробляти рис, шліфувати та фасувати його. У планах і розробка власної торгової марки з подальшим виходом на український та іноземний ринки.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.