На Чернігівщині виявили масовий мор бджіл

Днями мертві бджоли були виявлені на пасіці поблизу села Нехаївка, що на Чернігівщині. Власник Сергій Реуцький виявив комах у власній пасіці.

За його словами із посиланням на агронома місцевого підприємства, у ніч на 3 травня було проведено обприскування ріпаку препаратом Біскайя, який виробник позиціонує як небезпечний для бджіл 3 класу небезпеки.

Про це в ексклюзивному коментарі Zemliak.com розповів пасічник Сергій Реуцький.

«Сьогодні (3 травня — ред.) до вильоту бджіл поїхав закрити льотки. А там перед льотками і на дні вуликів кучі бджіл. На сусідній пасіці також така картина. Агроном розмовляв нормально, пропонував подивитись каністри з-під препарату», — каже Сергій.

Як зазначає сам пасічник, по інформації з інтернету цей препарат «Біскайя» не може спричинити таку масову загибель бджіл.

«Вчора я не був удень на пасіці, а по мертвих бджолах на прилітках та долі, схоже, що отруєння було ще вдень…  Бджоли чистили вулик від мертвих бджіл ще вночі, вилізли з вулика від отрути на повітря», — додав Сергій Реуцький.

Під час поїздки в сторону Коропа Сергій Реуцький помітив, що інша фірма о 8 годині ранку готується вносити гербіциди Сахара та Напалм.

«Працівники не назвались, сказали, що вони не ріпак обприскують, навіть не дали, щоб каністри сфотографував. Ці препарати 3 класу, тобто теж малонебезпечні.Також бджоли стоять в селі Сохачі ,там така ситуація була вже вчора вдень. Подзвонив пасічнику в Сохачі, в нього теж отруєння бджіл. Подзвонив до знайомого бджоляра в Лебедин — там поки нормально, але в Нехаївці теж є потрави», — додав Сергій.

Пасічник каже, що винного не знайдеш. Бджоли зареєстровані. Пасіка по аналізах здорова.

«Зараз вулики зачинені, вмерла льотна бджола. Що буде до вечора — ще не ясно. Травлені бджоли агресивні. Перевезти їх фактично нікуди, бо нині багато агрофірм обробляють поля пестицидами…», — каже Сергій Реуцький. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.