Жителі села Шаболтасівка другий рік поспіль рятують власний врожай від великої води

На Чернігівщині жителі села Шаболтасівка другий рік власними силами рятують городину в погрібах. Через критичне підтоплення підземними водами, селяни вимушені щороку рятувати овочі. що зимують у льохах.

Еколог Юрій Карпенко каже, це пов’язано з надмірною кількістю опадів по тих показниках осені, зокрема жовтня-листопада 2023 року і коливанням температурних показників, і рівня снігового покриву взимку, передає Суспільне.

У Шаболтасівці немає річки, до Десни — приблизно 15 кілометрів. Село розташоване на височині. Вода заповнювала льохи так швидко, що більшість селян перестали її вичерпувати та відкачувати. Колодязі, які повисихали кілька років тому, наповнились по вінця. 

«Замість овочів у погрібі всю зиму простояла вода. Підтоплювати почало в грудні, спадати вода почала два тижні тому», — розповіла жителька Шаболтасівки Катерина. 

Глибина погреба до півтора метра. На початку зими, розповідає жінка, ще вичерпували воду, але вона підіймалась настільки швидко, що потім просто винесли з нього картоплю, щоб не згнила.

Підтоплює погреби в Шаболтасівці другу зиму підряд. Тому жителі користуються резервними наземними льохами.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.