Пенсіонери з Чернігівщини вдома доглядають три десятки корів

У селі Сваричівка, що на Чернігівщині, подружжя Олексія Боброва та Катерини Ваховської тримають три десятки голів великої рогатої худоби. Під час навали окупантів постраждав тільки трактор, який був помічником. Тепер пенсіонери всю роботу роблять вручну.

Їм по 60 і вже починають задумуватися, чи варто далі утримувати таку велику кількість худоби.

Про це пише Суспільне.

«Ми цим трудом вивчили всіх трьох дітей, вони всі троє мають вищу освіту. Я розказую для тих людей, хто хоче утримувати корів. Не обов’язково мати комплекси, але худобу треба любити. Коли надворі було 10 градусів морозу, вони всі стояли по сарайчиках», — каже Олексій Бобров.

Господар Олексій розповідає, утримувати корів та жити з продажу молокопродуктів почали в середині 90. Спочатку була одна корова, тепер їх десяток, биків здають на м’ясо.

«У нас механізоване лише доїння. Все решта — ручне. Чистимо вручну, напуваємо практично вручну. Це дуже важко. Це ручна праця, так не повинно бути. Це просто таке життя у нас», — розповіла Катерина Ваховська

Утримують тварин на відкритому повітрі, за мінусової температури заводять до повіток. Кажуть, таке природне утримування худоби, їй лише на користь. Пасуть корів щоденно упродовж року у лісі, за будь-якої погоди.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.