24 серпня Господарство

Дачникам нагадали терміни зберігання овочевих культур

Досвідні городники знають, що вища температура, то менше за часом зберігатиметься врожай. Також важливо не допустити надто низьких температур, щоб овочі не підмерзли й не зіпсувались, пише Zemliak.com.

Наприклад, пізня картопля зберігається за температури до 5-6°С і вологості до 95% — до 7 місяців, більш ранні сорти за 2-3°С — до 6 місяців. Більшість господарів пам’ятають, що картопля на світлі зеленіє, утворюючи отруйний соланін, тому цей овоч необхідно зберігати у непрозорих мішках, картонних коробках або в коморі з вимкненим світлом.

«Гарбузи в холоді та сухості можуть зберігатись до 7 місяців, кавуни — до двох. А от кабачки зберегти не вдасться — навіть у прохолоді вони лежать лише до 15 діб», — кажуть городники. 

Щодо коренеплодів (морква, буряк), то вони зберігаються до 10 місяців, селера — до 8 місяців, редька — до 4. Їх краще закладати у тару з піском, щоб вони не так швидко втрачали вологу. Цибуля може зберігатись до 10 місяців, часник — до 7, їх можна зберігати в сітках чи вентильованих ящиках.

Також різниться у термінах і капуста:

  • капуста пізня і червоноголова — до 7 місяців
  • савойська і кольрабі — до 8 місяців
  • решта видів капусти зберігається до місяця. Взагалі капусту достатньо розкласти на полицях ніжкою донизу.

Однак червоні помідори за температури 0-2°С зберігаються до 1,5 місяців, а от зелені плоди потребують вищої температури зберігання, щоб протягом місяця частково дозріти.

Різні методи зберігання плодів і овочів можна пробувати, але продукцію у великій кількості краще відразу довірити підземним сховищам. Там їх можна зберегти практично до наступного сезону.

Читайте також: 

Підтримайте наші агромедіа