У селі на Волині висадили алею павловній

У селі Чаруків Луцького району на території ліцею висадили два десятка павловній, інформує Луцька районна рада.

Дослідницький експеримент ініціював Волинський обласний еколого-натуралістичний центр за підтримки Луцької районної ради в рамках підписаного Меморандуму про співпрацю.

«Ми запускаємо унікальний проект, якого ще немає в Україні. Сквер, де ми висадили деревця, буде базою практичного дослідництва для учнів шкільних лісництв усієї області. Діти будуть доглядати та досліджувати за насадженнями, а навчальний заклад та громада отримає прекрасну естетичну насолоду від павловній», — розповіла Валентина Остапчук, директорка Волинського обласного еколого-натуралістичного центру.

Проект розрахований на 10 років і він себе виправдає. Через цей час дерева виростуть і можуть послужити хорошу справу для закладу чи громади.

До слова, павловнія — високопродуктивне дерево як будівельний матеріал: із неї роблять меблі, човни, спортивний інвентар. Крім того, листя в діаметрі сягає 75 см і вважається справжньою фабрикою кисню. Науковці переконанні, що вирощування цього дерева вирішить енергетичну кризу в Україні.

«Павловнія — унікальна рослина для нас. Вона медоносна та енергетично цінна… На базі чаруківського ліцею є можливість з’ясувати, чи приживеться павловнія у волинських умовах», — сказав голова районної ради Олександр Омельчук.

Його радник Юрій Ройко додав, що із гектара павловній можна зібрати 700 кілограмів якісного меду.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.