Ферма Лиманська коза евакуювалася на Київщину

Ферма «Лиманська коза» раніше була розташована у селі Станіслав між Херсоном і Миколаєвом. Після 8 місяців окупації Олена і Валентин Бєлозоренки восени 2023 року вирішили евакуювати господарство на Київщину, у більш безпечні місця.

Переїхали разом із тваринами: понад 20 кіз, 11 собак і 10 котів. Зараз ферма отримує приблизно 40 л молока на день.

Про це передає БЖ — журнал великого міста.

До війни Лиманська коза виготовляла понад півтора десятки авторських видів сиру: рикотта, халумі, бринза, адигейський, фета, качота та інші. 

Нині господиня Олена з отриманого молока продовжує власноруч варить сир. Коли немає замовлень, готує тверді сири, які довго зберігаються. Якщо ж замовлення є, готує свіжі мʼякі сири: бринзу, фету, халумі, шевр та інші.

«Коли окупанти вперше зайшли в село, вони їхали на БТРах, вистрибували з них і по 10-15 чоловік йшли по домах. Просто ламали двері та заходили з автоматами. Я стояла на колінах, молилася, щоб вони не зайшли до нас і не вбили кізоньок. На щастя, нас оминули», — розповідає Олена.

Повномасштабне вторгнення родину не оминуло: одного дня на подвір’я, де гуляли кози, прилетів касетний снаряд. Уламки снаряду вбили козла та пошкодили приміщення, де зимує худоба.

Кіз подружжя розводить лише заради молока й сиру, для м’яса тварин не забивали, лише продавали сусідам або в такі ж самі невеликі фермерські господарства, які хотіли мати свіже молоко.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.