Фермер після окупації росіянами відроджує сіру українську породу корів

Родина Сорокунських з Музиківки, що на Херсонщині, відроджує свій агробізнес після звільнення від росіян правобережжя. Наразі займаються не лише рослинництвом, а й відновлюють поголів’я корів сірої української породи.

Про це стало відомо з сюжету Суспільного.

«Ця порода є м'ясного направлення, має дуже гарні показники якості. З неї ми виробляємо м'ясо, яке називають мармуровим. Хочу сказати, що по властивостях, по якості це м'ясо не уступає британській породі, а можливо, навіть і краща», — говорить Сергій Сорокунський.

Господарство було засновано у 2011 році разом з батьком, матір’ю та старшою сестрою. Починали з двох тракторів та десяти гектарів землі. Зараз працюють на сучасній техніці, проте свій перший трактор, каже Сергій, зберегли на згадку. Додав, що його розбирали з дідусем та реставрували повністю.

«Тваринництво ще не є бізнесом, тому що тварини ще маленькі. Рослинництво — це вирощування зернових і технічних культур. Це пшениця, соняшник, ріпак, ячмінь, баштанні культури. Зараз проблеми зі зрошенням. Ми почали його робити у 2021 році, встановили три перші машини. Запланували побудову зрошувальних систем на тисячу гектарів. На 800 га було закуплено обладнання, машини, закладено труби... Зараз це все понівечено», — каже Сорокунський.

В одному загоні — бички породи «сіра українська». Їх вже переводять в окремий загін, де вони перебувають на більш інтенсивному зерновому відкормі. 

Попри складнощі це фермерське господарство у 2023 році стало одним із 250 підприємств, відзначених у списку Forbes Ukraine, як найбільш перспективних серед малого та середнього бізнесу.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.