Переробка посліду на біометан принесе фермеру понад 3 тисячі євро на добу — думка

За біометан з силосу кукурудзи в ЄС готові платити 55-60 Євро/МВт*год, за біометан з соломи, стебел кукурудзи і покривних культур — 90-95 Євро/МВт*год, а за біометан з гною і посліду — 140-145 Євро/МВт*год. 

Відповідно, виробництво біометану з гною і посліду є найбільш рентабельним. 

Таку думку озвучив Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України.

«У нинішніх умовах, коли зі значними обмеженнями працюють чорноморські порти для вивозу зерна на експорт, українським аграріям варто диверсифікувати свій традиційний бізнес з вирощування зернових і приділити більше уваги розвитку тваринництва з одночасним виробництвом біометану з гною і посліду»,  — зазначає експерт.

На думку Георгія Гелетухи проблема тільки в тому, що в Україні відносно небагато цієї сировини. Це пов’язано з тим, що за роки незалежності в Україні значно зменшилося поголів’я у тваринництві. Поголів’я ВРХ на початок 2022 р. складало 2,6 млн голів, що становить лише 11% від поголів’я ВРХ на початок 1991 р. (24,6 млн голів). 

Зазначається, у 2021 році силос кукурудзи в Україні вирощувався на площі 214,2 тис. га (лише 0,5% сільськогосподарських угідь), тоді як у 1990 році він займав площу 4636,9 тис. га (близько 14% сільськогосподарських угідь). 

Варто зазначити, будівництво біометанового заводу з гною і посліду суттєво покращить рентабельність тваринницької ферми чи птахофабрики і є додатковим стимулом для аграріїв розвивати зараз пріоритетно саме тваринництво.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.